пʼятниця, 17 лютого 2023 р.

ПАМ'ЯТАЄМО ПРО КРУТИ

👉22 січня 1918 року Центральна Рада своїм Четвертим Універсалом проголосила Українську Народну Республіку самостійною, незалежною, вільною державою українського народу. Проте совєтська влада не могла погодитись із цим, тому і було кинуте шеститисячне військо на придушення молодої Української держави. Це був той самий ворог, з яким точиться боротьба й сьогодні. До боротьби з тією навалою стала молода Українська держава, а в її перших рядах – була молодь.
28 січня 1918 року понад 600 молодих людей виїхали з Києва назустріч ворогові. У бій під Крутами було кинуто 6-ти тисячна армія москалів.
Понад 500 вояків Української Центральної Ради, в основному Юнаків Київської Військової Школи імені гетьмана Богдана Хмельницького та понад сотня студентів Січового Куреня були змушені залишити свої навчальні аудиторії та змінити свої книжки на рушниці, щоб обороните все те, що кожна людина вважає для себе найціннішим – свободу.
Після запеклого нерівного бою, у якому полягло майже 250 студентів, відбувався відступ, під час якого ще загинуло біля тридцяти юнаків. Загальні жертви – 300.
Героїзм цих молодих людей захоплює. В один момент вони зрозуміли, що вирішується доля України і тому “книжки змінили на гранати… щоб… з огню творити славний час, бо настав вже час все Україні в дар принести!”.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

ДЕНЬ ЗНАНЬ

    Відчуття, які виникають в ДЕНЬ ЗНАНЬ, не можливо порівняти ні з якими іншими відчуттями з нашого дитинства. Він завжди відрізняється яск...